Nieuw: training voor ervaringsdeskundigen over onderzoek doen

De AWVB vindt het belangrijk dat ervaringsdeskundigen meedenken en meewerken in de onderzoeken die (ook) over hen gaan. Daarom ontwikkelden we de nieuwe training ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’, waarin ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Wat is wetenschappelijk onderzoek? En uit welke stappen bestaat het? Dat leren ervaringsdeskundigen in de nieuwe training ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’ van de AWVB. Zij maken kennis met de verschillende onderzoeksfasen en gaan hiermee aan de slag. De ervaringsdeskundigen oefenen in de training ook met het stellen van (open) interviewvragen en doen een klein eigen onderzoek.

De training is geschikt voor ervaringsdeskundigen die de opleiding tot ervaringsdeskundige hebben afgerond. Iemand met kennis en ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderzoek kan de training geven, sámen met een ervaringsdeskundige co-trainer. De training is kosteloos beschikbaar en bestaat uit zes leerbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn uitgewerkt in een trainershandleiding, een co-trainershandleiding, een deelnemershandleiding en ondersteunende PowerPointpresentaties.

Adviesraad

De AWVB maakte de training in eerste instantie voor haar adviesraad. Daarin geven ervaringsdeskundigen regelmatig advies aan onderzoekers over hun onderzoeksvoorstellen. Alle leden van de AWVB-adviesraad volgden de training. Nu is de training beschikbaar voor alle ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking. Ervaringsdeskundige Malu Bekers en lid van de adviesraad zegt over de training: “Ik heb veel geleerd over hoe onderzoek doen werkt en wat er allemaal bij komt kijken. De training was heel duidelijk en gestructureerd, en daardoor goed te volgen. Alle onderdelen van onderzoek doen kwamen in stapjes voorbij. We kregen de stof na afloop ook op papier, zodat je altijd iets terug kunt zoeken.”

Over de AWVB

De AWVB, onder leiding van hoogleraar Petri Embregts, doet onderzoek met en voor mensen met een verstandelijke beperking. We ontwikkelen nieuwe kennis die we zoveel mogelijk delen, zodat die nieuwe kennis ook een plek krijgt in het onderwijs en de zorg. Ons doel is: betere zorg en ondersteuning en een betere kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Om daarmee hun plek in de samenleving te versterken.

Ben je geïnteresseerd in de training Ervaringsdeskundigheid in onderzoek? Neem dan contact op met Luciënne Heerkens van de AWVB via awvb@tilburguniversity.edu

Meer informatie

Thema Eigen regie & ervaringsdeskundigheid-HR02_LinkedIn