Warning: include(/home/id70123/domains/awvb.nl/public_html/wp-content/themes/awvb/dist/svg/sprite.symbol.svg): failed to open stream: No such file or directory in /home/id70123/domains/awvb.nl/public_html/wp-content/themes/awvb/header.php on line 67

Warning: include(): Failed opening '/home/id70123/domains/awvb.nl/public_html/wp-content/themes/awvb/dist/svg/sprite.symbol.svg' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/id70123/domains/awvb.nl/public_html/wp-content/themes/awvb/header.php on line 67

‘Bondgenoot’ van groot belang voor gezin met intensieve hulpvraag

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) deed samen met de AW EMB (Rijksuniversiteit Groningen) op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek naar hoe de ondersteuning van gezinnen met multi-problematiek verbeterd kan worden. De bevindingen zijn samengevat in een filmpje.

Het onderzoek richtte zich op gezinnen met een kind met een verstandelijke beperking en een intensieve hulpvraag, waarbij sprake is van multi-problematiek. Tijdens een pilot konden 150 van deze gezinnen een beroep doen op een zogenaamde ‘bondgenoot’ (een onafhankelijk cliëntondersteuner). Dit is een nieuwe rol, waarin de bondgenoot extra ondersteuning biedt ten opzichte van de reguliere cliëntondersteuning. De naam ‘bondgenoot’ geeft de gewenste positie aan van waaruit gewerkt wordt: de bondgenoot is een deelgenoot, medestander en partner bij het vinden van passende oplossingen voor het hele gezin. “Een bondgenoot heeft ook oog voor de andere gezinsleden. Bijvoorbeeld voor een broertje of zusje dat aandacht tekortkomt door alle zorg die nodig is voor het kind met een verstandelijke beperking”, zegt Corine Boer, projectleider van de pilot.

Onderzoekers van de AWVB en de AW EMB evalueerden de inzet van de bondgenoten in de gezinnen. En ze gingen na in hoeverre bondgenoten erin slagen om de gezinnen te ontlasten en weer in hun kracht te zetten. Ook is onderzocht hoe de bondgenoten zelf hun nieuwe rol ervaren. Prof. dr. Petri Embregts van de AWVB: “Het onderzoek laat zien dat het heel belangrijk is dat er een relatie wordt opgebouwd tussen mensen met een verstandelijke beperking, hun familie en zorgprofessionals, in dit geval de bondgenoot. De bondgenoot als luisterend oor, sparringpartner, procesbewaker en bemiddelaar, vanuit aandacht en vertrouwen. Deze kenmerken zorgen ervoor dat de gezinnen open staan voor de geboden hulp.”

De bevindingen uit het onderzoek zijn samengevat in een filmpje. Daarin is onder andere te zien hoe bondgenoot Kirsten de 20-jarige Sincere en zijn moeder Myshanun ondersteunt. Myshanun: “Ik weet niet of ik het zonder haar had gered.”

Naar het filmpje

bondgenoten