Aangenaam kennis maken: doorgeefboekje over kennis en leren

Kennis is overal in de (zorg)organisatie aanwezig en samen ben je een lerende organisatie. Maar hoe is het delen en toepassen van deze kennis georganiseerd? Om daar inzicht in te krijgen ontwikkelde de AWVB het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’. Het maakt zorgprofessionals bewust van hun eigen kennis, stimuleert en inspireert hen om kennis te delen en maakt hen ervan bewust dat kennis aandacht vraagt van alle lagen in de organisatie. Ook bevat het boekje aanbevelingen en handreikingen voor kennismanagers.

De vragen in het boekje zetten zorgprofessionals (begeleiders en behandelaren, teamleiders/managers, kennismanagers en bestuurders) aan tot reflectie. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je vandaag geleerd?’ en ‘Wat zouden anderen van jou kunnen leren?’ Daarmee wordt bewustzijn gecreëerd over de kennis die zorgprofessionals zelf hebben, dat er overal kennis is en dat je samen kennis ontwikkelt om in je werk te gebruiken. De ingevulde antwoorden op de vragen in het doorgeefboekje kunnen helpend zijn bij het delen en toepassen van kennis. Het maakt duidelijk wat al goed loopt en wat zorgprofessionals nog nodig hebben van hun organisatie (de randvoorwaarden).

Het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’ bevat ook tips over het stimuleren van kennis delen en leren van andere zorgprofessionals. Het boekje is gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek van science practitioner Marion Kersten (AWVB/VGN) naar kennisdeling en -toepassing in de gehandicaptenzorg. Zij werd begeleid door haar promotoren prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. ir. Mathieu Weggeman.

Wil je meer weten of dit praktijkproduct bestellen? Mail naar awvb@tilburguniversity.edu

Stimuleren kennisgebruik_praktijkproduct_website